Ostre papryczki są obecnie w centrum uwagi wielu badań naukowych, ze względu na swoje niezwykle obiecujące właściwości zdrowotne oraz wspomagające odchudzanie.
Cudowne właściwości ostre papryczki zawdzięczają niezwykłemu składnikowi jakim jest kapsaicyna. Substancja działająca na wiele sposobów, przynosząc nam zdrowie i witalność.
Kapsaicyna podnosi metabolizm
Kapsaicyna ma właściwości, które pobudzają uwalnianie energii poprzez spalanie większej o 3% ilości kalorii – szczególnie jeśli jest zażywana przed wysiłkiem fizycznym.
Kapsaicyna tłumi apetyt
Kapsaicyna radykalnie wpływa na produkcję hormonu tarczycy, który reguluje adrenalinę i dopaminę – hormony regulujące apetyt. Dlatego dodając ostre papryczki do każdego posiłku o połowę zmniejszasz swój apetyt.
Kapsaicyna zwiększa energię i czujność
W testach na zwierzętach zaobserwowano zwiększony poziom energii oraz czujności, ze względu na efekt termogeniczny, jaki wywołuje kapsaicyna.
Kapsaicyna reguluje trawienie
Od setek lat ostre papryczki znane są jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne oraz inne zaburzenia układu pokarmowego. Poprzez zwiększenie produkcji enzymów trawiennych, kapsaicyna zwiększa również wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
Kapsaicyna reguluje przetwarzanie węglowodanów
Dzięki kapsaicynie może wystąpić efektywniejsze zużycie kalorii i produkcja energii, ponieważ kontroluje ona przetwarzanie węglowodanów – jak wskazują badania Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maryland.
Kapsaicyna poprawia utlenianie tłuszczów
Badania dowiodły, że odpowiednia ilość kapsaicyny może zatrzymać gromadzenie się tłuszczu w wątrobie poprzez przyspieszenie rozkładu lipidów i przekształcaniu ich w energię.
Kapsaicyna poprawia wytrzymałość
Zgodnie z wynikami badań klinicznych, spożywając produkty bogate w kapsaicynę zwiększamy swoją wytrzymałość w trakcie długich i ciężkich treningów fizycznych a jednocześnie szybciej się regenerujemy. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna zwiększa pobieranie tlenu przez organizm do 7,5%, wynikiem czego wzmacnia płuca i podnosi absorpcję tlenu do krwi.
Kapsaicyna chroni komórki przed uszkodzeniami
Tylko kawałek ostrej papryczki zawiera przytłaczającą wręcz ilość fitozwiązków (fitoskładników) w postaci karotenoidów i flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki – jedną z głównych przyczyn nowotworów.
Kapsaicyna dostarcza witaminy
Ostra papryka jest bogatym źródłem witamin A i C, które pomagają zwalczać choroby oraz wzmacniają system immunologiczny. Jednocześnie witaminy te są silnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które walczą również z oznakami starzenia się.
Źródła:
http://abcnews.go.com/Health/capsaicin-ingredient-hot-peppers-offers-medical-benefits/story?id=15727011
http://www.oprah.com/health/Hot-Peppers-Dr-Perricones-Superfood-No-7-Superfood/2
http://faktydlazdrowia.pl/niezwykle-wlasciwosci-ostrych-papryczek-zdrowie-i-odchudzanie/