Szkodliwe mleko i pszenica


jedzenie_mleko123Uzależniające peptydy (białka) w pszenicy i mleku. Działają jak morfina czy heroina, a niektóre są od nich 100 razy silniejsze.

Dr med. Brad Weeks 23 stycznia 2008

Gluten i mleko – w skrócie

Pszenica i produkty mleczne zawierają peptydy opioidowe oddziałujące na receptory endorfiny w mózgu. Peptydy te uzależniają fizycznie, co powoduje uzależnienie, astmę, otyłość, apatię, ignorancję i drętwienie. To samo dotyczy beta-karbolin z przygotowywanych potraw.

Aby mieć ostry i badawczy umysł, nie powinniście spożywać ani nabiału, ani produktów z pszenicy. Nie potrzebujecie tej “żywności” w ogóle.

Aby dostarczyć organizmowi wszystkie wymagane składniki odżywcze i pozostać wnikliwym i dociekliwym, jedzcie regularnie dużo owoców (istnieje około 6000 różnych owoców) i trochę świeżego, surowego pożywienia pochodzenia zwierzęcego (jak sashimi – japońska potrawa z surowych ryb i owoców morza – lub żółtka jaj). A na przekąskę jedzcie tylko to, co naprawdę lubicie (a nie dlatego, że podobno jest to zdrowe), o małej zawartości białka, ale dużej zawartości tłuszczu i/lub cukru, zaspokajając w ten sposób apetyt na pochrupanie.

Gluten i mleko w szczegółach

Zombi

Rozejrzyjcie się wokół, czyż nie widzicie mnóstwo zombi?

Dlaczego w dzisiejszych czasach tylu ludzi zachowuje się jak żywe trupy?

To nie jest naturalne, każdy bowiem gatunek musi szybko reagować na zmiany i poszukiwać nowych możliwości. Można powiedzieć, że w większości ludzie są jak „świta”, podążają za czymś podobnie jak bydło. Z natury jednak, ludzie nie mieszkają gromadnie, nie jesteśmy jak bydło. Miliony lat temu, ludzie przeważnie żyli w grupach po kilkudziesięciu, a nie tysiącami, czy nawet milionami. Dlatego wielu z nas, ludzi, powinno być ciekawymi, badawczymi i odkrywczymi.

Co sprawia, że jest tak wielu ludzi apatycznych, powolnych i nieświadomych?

Peptydy opioidowe w mleku i pszenicy

Każdy wie, że jeśli ktoś używa morfiny, jest powolny i apatyczny. A to dlatego, że morfina jest substancją opioidową.

 

Jedynym powodem, dla którego my, jak i inne zwierzęta, jesteśmy wrażliwi na takie substancje, jest to, że nasze ciało i mózg zawierają receptory peptydów opioidowych. Dlaczego?

Kiedy musimy uciekać od zagrożenia, ale jesteśmy ranni, wciąż musimy być w stanie uciekać. Dlatego właśnie organizm produkuje peptydy opioidowe – aby w razie konieczności uśmierzyć ból. Te peptydy opioidowe zwane są endorfinami. Maratończycy znają działanie tych endorfin jako „euforia biegacza” (runner’s high), pozwala im ona kontynuować bieg nawet wtedy, gdy są wyczerpani. Bez odpowiednich receptorów endorfiny (i znieczulenia!) nie działałyby.

Receptory opioidów w mózgu podatne są nie tylko na leki i endorfiny, ale i na niektóre inne substancje opioidowe – te, które są wchłaniane ze spożywaną żywnością. Dzieje się tak, ponieważ tylko nieliczne peptydy są całkowicie rozkładane na pojedyncze aminokwasy w przewodzie pokarmowym(1). Dodatkowo, peptydy opioidowe są w większości trudno rozkładalne(2).

Ale dlaczego niektóre pokarmy zawierają peptydy opioidowe? I które pokarmy?

Mleko i jego przetwory

Zdecydowaliśmy, że matczyne mleko krów, kóz, owiec, wielbłądów, czy innych zwierząt może stanowić pokarm dla ludzi, ale z natury, oczywiście, nie jest to prawdą. Istoty człekokształtne istnieją od 2 do 3 milionów lat, a człowiek zaczął pić mleko pochodzące od zwierząt co najwyżej 10.000 lat temu. Przez ponad 99% czasu naszego istnienia nie uważaliśmy mleka krowiego za pokarm dla ludzi.

Dlaczego więc teraz?

Ekonomika

Kiedy ludzie migrowali na tereny uboższe w owoce, trzeba było znaleźć inne produkty. Z ekonomicznego punktu widzenia, wydajniejsze wydawało się wielokrotne pobieranie mleka bydlęcego niż zabicie zwierzęcia dla mięsa. Tam, gdzie najtrudniej było znaleźć owoce (północna Europa), ludzie najlepiej przystosowali się do spożywania krowiego mleka; ludzie z ras kolorowych są bardziej niż biali uczuleni na białka i laktozę krowiego mleka.

Ale dlaczego mleko zawiera peptydy opioidowe?

Od łona do mleka matki

Ludzka głowa jest stosunkowo duża i dlatego ludzkie niemowlęta przychodzą na świat za wcześnie. Gdy porównać człowieka z innymi naczelnymi, długość ludzkiej ciąży powinna wynosić 21 miesięcy, a nie 9. Wówczas jednak głowa dziecka byłaby zbyt duża, by przecisnąć się przez miednicę. Dlatego też ludzkie niemowlęta rzeczywiście nie są przygotowane do świata zewnętrznego, nie potrafią nawet chodzić!

Karmienie piersią jest rekompensatą za przedwczesne urodziny. Dzięki mleku matki dziecko otrzymuje wszelkiego rodzaju substancje pełniące rolę  mediatorów, które stymulują rozwój i funkcjonowanie różnych narządów, w tym mózgu. (Patrz tutaj ) Dlatego dzieci karmione piersią są zazwyczaj mądrzejsze od tych, które nie otrzymywały mleka matki. (Patrz tutaj) A ponieważ mleko matki jest tak ważne, zawiera substancje zapewniające, że dziecko będzie przez cały czas chciało pić dużo mleka.

Peptydy opioidowe w mleku

Oprócz nieopioidowych peptydów stymulujących apetyt(3), mleko z natury zawiera różne peptydy opioidowe ukryte w białkach mleka, takich jak kazeina, laktoalbumina, beta-laktoglobulina i laktoferyna.

Peptydy opioidowe mleka to: beta-kazomorfiny (4), alfa-kazeinowe egzorfiny, kazoksyny, beta-kazorfiny, alfa-laktorfiny, beta-laktorfiny i laktoferroksyny.(5)

Wchłanianie

Po skonsumowaniu produktu mlecznego następuje jego trawienie w przewodzie pokarmowym. Białka mleka rozkładane są przez enzymy do normalnych peptydów, peptydów opioidowych i aminokwasów. Aby zagwarantować, że dziecko wchłonie dostatecznie dużo kompletnych peptydów opioidowych i czynników wzrostu, mleko zawiera również substancje (laktoza, substancja P) zwiększające przepuszczalność śluzówki jelita.(6) A aby zapobiec rozkładowi peptydów, peptydy te są stosunkowo ciężkostrawne.(7)

Te peptydy opioidowe wywołują u dziecka uzależnienie fizyczne, w celu zagwarantowania, że będzie chciało pić dużo mleka matki. Ponadto, sprawia to, że dziecko śpi wystarczająco długo.(8) Oczywiście, opioidy te mogą również powodować zaparcia.(9)

Niestety, dorosły konsument mleka również wchłania peptydy opioidowe.

Ponieważ producenci żywności chcą, byśmy byli fizycznie uzależnieni od ich żywności, białka pochodzące z mleka i pszenicy można znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych. Nawet niektóre produkty mięsne zawierają białka mleka i/lub pszenicy.

Pszenica, gluten pszenny i celiakia

Rośliny stosują różne taktyki odstraszania napastników. Niektóre rośliny zawierają trucizny, inne po prostu usypiają napastników, jak robi to pszenica przy pomocy peptydów opioidowych.

Ponieważ pszenica zawiera peptydy opioidowe, kapłani w starożytnym Egipcie używali jej do wywoływania halucynacji, a także w bandażach, aby złagodzić ból w miejscu zranienia. Wszystkie produkty pszenne, takie jak chleb, makarony, pizza, herbatniki, ciasta i ciastka, zawierają peptydy opioidowe. Już rzymscy władcy wiedzieli, że ludzie nie powstaną przeciwko nim tak długo, jak długo będą zabawiani i karmieni chlebem.

Peptydy opioidowe w produktach pszennych

Jedna cząsteczka białka pszenicy – glutenu – zawiera 15 odcinków pewnego konkretnego peptydu opioidowego(10). Gluten pszenicy zawiera również szereg niezwykle silnych peptydów opioidowych.(11) Niektóre z tych cząsteczek są nawet 100 razy silniejsze niż cząsteczki morfiny(12) .

Peptydy opioidowe w glutenie pszenicy to:

  • Glicyna-tyrozyna-tyrozyna-prolina(11)
  • Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-tryptofan(11)
  • Tyrozyna-prolina-izoleucyna-seryna-leucyna(11)
  • Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-Tryptofan-Leucyna(13), ten jest najsilniejszy.

Tyrozyna-Glicyna-Glicyna- jest również sekwencją pierwszych trzech aminokwasów w endorfinach – peptydach opioidowych, produkowanych przez organizm i oddziałujących na te same receptory w mózgu.

Dlatego też peptydy opioidowe pszenicy mogą „uspokoić” jelita do tego stopnia, że powodują zaparcia(13). Ponieważ niektóre opioidy pszenicy są bardzo silne, czasem udaje się wyleczyć schizofreników przy pomocy diety bezglutenowej(14).

Aby skompensować działanie przeciwbólowe peptydów opioidowych, produkty pszenne bardzo często zawierają ekstrakt z rozmarynu, który jest potężnym „pobudzaczem”.

Zalety peptydów opioidowych

Oczywiście peptydy opioidowe mają też korzystne działanie – kiedy jelita pracują zbyt szybko, dla ich spowolnienia można spożyć produkty pszenne. A gdy żołądek zawiera zbyt dużo kwasów, pomogą produkty mleczne. Przy bólu zębów, żucie chleba może zmniejszyć ból na około 10 minut.

Produkty pszenne i mleczne nie są produktami spożywczymi – są narkotykami.

Źródła

Streszczenia większości źródeł można znaleźć na stronie National Library of Medicine.

  1. Meisel, H., Frister, H. w: Barth, C.A.& Schlimme, E., Milk Proteins: Nutritional, Clinical, Functional and Technological Aspects. Darmstadt 1988 / 143.
  2. Svedberg, J. et al, Demonstration of beta-casomorphin immunoreactive materials in in vitro digests of bovine milk and in small intestine contents after bovine milk ingestion in adult humans. Peptides 1985 / 6 / str. 825-830., Loukas, S. et al, Opioid activities and structures of alpha-casein-derived exorphins. Biochemistry 1983 / 22 (19) / 4567-4573., Zioudrou, C. et al, Opioid peptides derived from food proteins. The exorphins. J. Biol. Chem. 1979 / 254 (7) / 2446-2449.
  3. Flood, J.F. et al, Increased food intake by neuropeptide Y is due to an increased motivation to eat. Peptides 1991 / 12 (6) / 1329-1332., Koldovsky, O., Search for the role of milk borne biologically active peptides for the suckling. J.Nutr. 1989 / 119 (11) / 1543-1551.
  4. Teschemacher, H. et al, Chemical characterization and opiod activity of an exorphin isolated from in vivo digests of casein. FEBS Lett. 1986 / 196 (2) / 223-227., Chang, K.J. et al, Isolation of a specific mu-opiate receptor peptide, morphiceptin, from an enzymatic digest of milk proteins. J. Biol. Chem. 1985 / 260 (17) / str. 9706-9712.
  5. Teschemacher, H. et al, Milk protein-derived opioid receptor ligands. Biopolymers. 1997 / 43 (2) / 99-117.
  6. Bell, R.R. et al, The influence of milk in the diet on the toxicity of orally ingested lead in rats. Food and Cosmetics Toxicology 1981 / 19 / 429-436. , Lembeck, F. et al, Substance P as neurogenic mediator of antidromic vasodilation and neurogenic plasma extravasation. Arch. Pharmacol. 1979 / 310 (2) / 175-183.
  7. Read, L.C. et al, Absorption of beta-casomorphins from autoperfused lamb and piglet small intestine. Am. J. Physiol. 1990 / 259 (3 pt 1) / G443-452.
  8. Koldovsky, O., Search for the role of milk borne biologically active peptides for the suckling. J.Nutr. 1989 / 119 (11) / 1543-1551., Buts, J.P. Bioactive factors in milk. Arch. Pediatr. 1998 / 5 (3) / 298-306.
  9. Iacono, G. et al, Intolerance of cow’s milk and chronic constipation in children. New England Journal of Medicine 1998 / 339 (16) / 1100-1104.
  10. Fukudome, S. et al, Release of opioid peptides, gluten exorphins by the action of pancreatic elastase. FEBS Lett. 1997 / 412 (3) / 475-479.
  11. Fukudome, S. et al, Gluten exorphin C: a novel opioid peptide derived from wheat gluten. FEBS Lett. 1993 / 316 (1) / 17-19.
  12. Max, B., This and that: an artefactual alkaloid and its peptide analogs. Trends Pharmacol. Sci. 1992 / 13 (9) / 341-345.
  13. Fukodome, S. et al, Opioid peptides derived from wheat gluten: their isolation and characterization. FEBS lett. 1992 / 296 (1) / 107-111.
  14. Dohan, F.C., Genetics and idiopathic schizophrenia. Am. J. Psychiatry 1989 / 146 (11) / 1522-1523., Dohan, F.C., Genetic hypothesis of idiopathic schizophrenia: its exorphin connection. Schizophr. Bull. 1988 / 14 (4) / 489-494. , Paroli, E. et al, Opioid peptides from food (the exorphins). World Rev. Nutr. Diet. 1988 / 55 / 58-97., Morley, J.E., Food peptides. A new class of hormones? J. Am. Med. Assoc. 1982 / 247 (17) / 2379-2380, Ross-Smith, P. et al, Diet (gluten) and Schizophrenia. J. Hum. Nutr. 1980 / 34 (2) / 107-112.

– –
Żródło: The addictive opioids in wheat and dairy foods
Artykuł na SOTT.net
Przekład: PRACowniA

Źródło: http://www.stopcodex.pl

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.